Waarom afstand doen?

Waarom afstand doen?

Ja, waarom willen mensen afstand doen van hun dier. Vaak denken ze er te makkelijk over, zo van we nemen een konijn of cavia. Maar ze weten vaak niet dat het beestje ook veel aandacht nodig heeft. Ook wordt een konijn of een cavia voor een kind gekocht en die kijkt daar na een tijdje niet meer naar om.

Het gevolg is de ze geen aandacht meer krijgen en de ouders moeten het hok schoon maken. Als die daar niks aan vinden dan moet het dier maar weer weg. Koop dus nooit een dier alleen voor de kinderen maar denk eraan dat u het zelf ook leuk moet vinden.

 

Te weinig tijd

Mensen denken vaak dat een konijn of cavia niet zoveel aandacht nodig heeft, maar dit is fout. Een konijn of cavia moet lekker geaaid worden en ook lekker los kunnen lopen. Voor de aandacht die u het dier geeft krijgt u veel liefde terug.

Als u het konijn of de cavia geen of te weinig aandacht geeft, zal het zich gaan vervelen en allemaal dingen gaan doen om uw aandacht te gaan trekken, zoals aan de tralies knagen. Dit is dus de schuld van de eigenaar, niet van het dier. Denk dus na dat ook een dier aandacht wil. Heeft u niet zo heel veel tijd neem dan in ieder geval 2 konijnen. Dan hebben ze nog iets aan elkaar. Twee konijnen is trouwens altijd goed.

 

Verhuizen

De mensen hebben dan geen plek meer of ze hebben eerst een tuin en later alleen een balkon waar het konijn niet op kan. Denk dus eerst na of u genoeg ruimte hebt. Een konijn moet af en toe lekker los kunnen lopen in huis en buiten hebben ze een lekker groot hok nodig het liefst met een ren.

 

Allergie

Iemand neemt een konijn en blijkt er allergisch voor te zijn. Niets aan te doen. Wilt u een konijn hebben en twijfelt u of u allergisch bent, neem dan een konijn van iemand te logeren. Zo kan het konijn gewoon terug en hoeft het dus niet naar een opvang.

 

Ongewenste nestjes

Veel mensen kopen bij de dierenwinkel 2 konijnen en er wordt dan gezegd dat ze van hetzelfde geslacht zijn. Helaas komt het voor dat ze toch verschillend van geslacht zijn en dan heeft u vaak een ongewenst nestje. Koop uw dier liever bij iemand die er veel verstand van heeft. Of nog beter adopteer een konijn of cavia uit de opvang!

 

Privéomstandigheden

Verder zijn er natuurlijk altijd privé omstandigheden zoals een scheiding. Wat de reden ook is, gooi het dier nooit over een hek bij de kinderboerderij of op straat.

Ik geloof dat ik de meest voorkomende redenen wel heb gehad.
Denk er eerst goed over na voor u een konijn neemt.

 

Breng altijd u dier naar een opvang!

Veel mensen die hun konijn kwijt willen, vooral in de vakantie tijd, gooien het dier in een park of bos. Ze denken “zo die heeft ook een lekker leven nu”, maar niets is minder waar. Het konijn is gewend om zijn voer te krijgen en is het niet gewend om voedsel te zoeken en zal dus omkomen van de honger.

Uw dier is een prooidier
Uw dier is van nature een prooidier. In het wild zijn er heel veel vijanden die wel een konijn lusten. Ze hebben vaak geen schutkleur zoals wilde konijnen en vallen als eerste ten prooi. Wilt u uw konijn kwijt laat hem dan nooit los maar zoek een ander tehuis of breng hem naar een opvang.

Kinderboerderij
Wat u ook nooit moet doen en wat ik erg laf vindt, is een konijn over het hek gooien bij een kinderboerderij. Vaak zitten die al met een overschot aan konijnen en die kunnen ze ook niet meer huisvesten. Gevolg? Ze komen bij de handelaar terecht. U weet dan nooit wat zo een beestje te wachten staat. Doe dit dus nooit!

Dit verhaal geldt niet alleen voor konijnen en cavia’s, maar voor alle dieren. Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat u genoeg informatie heeft verkregen.

Dus geef de dieren een kans!