Geslachtsbepaling konijn

In de dierenwinkel worden vaak hele jonge konijntjes verkocht. Op die leeftijd kunt u nog niet 100% zeker zijn van het geslacht van het diertje. Het is daarom handig, zeker als u 2 konijnen hebt, om zelf nog even te checken of het een ram of voedster is.

Op jonge leeftijd is het erg moeilijk om te zien of het konijn een ram of een voedster is. Pas als het konijn verder ontwikkeld is, is het echt duidelijk zichtbaar.

Het gaat om de afstand van de anus en geslachtsopening en de vorm van de geslachtsopening. Bij een ram is de geslachtsopening rond en op grotere afstand van de anus. Bij een voedster is de geslachtsopening spleetvormig en dicht bij de anus.

Voedster

Ram

 
Nog een paar extra verschillen als de konijnen wat verder ontwikkeld zijn: Een ram krijgt ballen. Als u voorzichtig boven de geslachtsopening van een ram wrijft/zachtjes duwt, komt het geslacht naar buiten.

 

Hieronder een plaatje als hulp voor de geslachtsbepaling

 

Geslachtsrijp

Rammen zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 3 maanden oud. Het is dus belangrijk dat ze op die leeftijd gescheiden van voedsters zitten tot ze de leeftijd bereiken dat ze gecastreerd kunnen worden. Voedsters zijn meestal iets later vruchtbaar dan rammen, maar ook bij voedsters zou ik de leeftijd van 3 maanden aanhouden om ze van rammen te scheiden. Die leeftijd is immers nog veel te jong om moeder te worden.