Help een nestje

Het komt nog wel eens voor dat konijntjes op jonge leeftijd verkeerd gesekst worden. Dit komt omdat het geslacht bij jonge konijntjes beneden de 8 weken erg moeilijk is te bepalen. Zo kan het gebeuren dat u voor een verrassing komt te staan, wanneer de konijntjes op te jonge leeftijd bij elkaar geplaatst zijn. Op een morgen vindt u een nestje met jonge konijntjes.

 

Wat te doen?

Het eerste wat u direct moet doen is kijken wie van de twee de moeder is. En vervolgens paps onmiddellijk bij de moeder weghalen. Een konijn is namelijk direct na de worp al weer vruchtbaar. Een vrouwtjes konijn heeft geen cyclus zoals bij andere dieren voorkomt. Wanneer een mannetje een vrouwtje wilt dekken en zij dit toelaat, volgt direct na de dekking een eisprong. De dekking lokt deze als het ware uit. Gevolg is dat er een bevruchting plaats vindt en na ongeveer 4 weken zal er een nestje jongen geboren worden.

 

Het nestje verzorgen

Als het goed is heeft moederkonijn zelf een nest voor haar jongen gemaakt. Dit bestaat veelal uit een groot pak stro/hooi met daarin een bedje van haren die ze uit haar buik getrokken heeft. Om te kijken of er in het nestje jongen liggen kunt u voorzichtig de haartjes een beetje aan de kant doen. Aai eerst even het moederkonijn, zodat haar geur aan uw handen zit en het nest niet vreemd gaat ruiken. Wanneer u in het nest beweging ziet, kunt u ervan uitgaan dat er jongen inzitten.

Soms bouwt het vrouwtje namelijk ook een nest zonder dat ze jongen krijgt. Ze is dan schijnzwanger. Bij een schijnzwangerschap zal ze zelf op een gegeven moment het nest kapot maken, waarna u het bij het schoonmaken van het hok kunt verwijderen.

In principe hoeft u aan een nest met konijnen niets te doen. De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.

Controleer in de eerste dagen ook of alle jongen in het nest leven. In principe moet de moeder de jongen eruit halen die niet leven, maar soms gebeurt dit niet.  Soms komt een jong per ongeluk buiten het nest. Leg het zelf even weer bij de anderen in het nest. Moederkonijn zal dit niet doen.

 

De jongen

Wanneer de jongen geboren worden, zijn ze helemaal kaal en zijn hun oogjes dicht. In de eerste dagen beginnen de haartje te groeien. Vanaf een dag of 10 gaan de oogjes open. Volgende stap is het voorzichtig verkennen van de kooi door het nest te verlaten in de derde en vierde week. Langzamerhand beginnen ze ook met moeder mee te eten uit de bak voer en van het groenvoer. Ondertussen blijven ze ook nog bij de moeder drinken.

Wees met het groenvoer erg voorzichtig en geef heel kleine beetjes. Over het algemeen wordt afgeraden om konijntjes voordat ze 10 weken oud zijn groenvoer te geven, maar wanneer ze bij de moeder zijn eten ze toch vaak van haar groenvoer mee. Geef echter geen grote hoeveelheden en wees verdacht op diarree.

 

Wanneer mogen de jongen het nest verlaten?

Pas met 8 weken en NIET EERDER zijn de kleintjes zover dat ze bij de moeder weg kunnen. In dierenwinkels worden de konijntjes al op de leeftijd van 5 weken aangeboden. Dit is veel te vroeg! Ze kunnen in principe nog niet zonder de moeder en de moedermelk. Ze zijn kwetsbaar en een groot deel van deze konijntjes overlijdt al voordat ze 10 weken zijn. De weken van het spenen (tussen 5 en 8 weken) zijn erg belangrijk omdat het konijn dan overstapt van moedermelk naar ander voedsel. Het niet krijgen van de moedermelk heeft vaak diarree en de dood tot gevolg.