Verzorging

De dagelijkse verzorging van konijnen betekent het konijn elke dag vers water geven, eten geven, groenvoer, hooi, eventueel de plashoek verschonen. Uiteraard naast deze “lichamelijke” verzorging moet u elke dag uw konijn uit zijn kooi of hok halen en in de handen nemen om te aaien, knuffelen (als het konijn dit wil) en lekker rond te laten lopen.

Wanneer het konijn op schoot zit, kunt u (de vacht van) het konijn controleren op:

  • ongedierte
  • wonden
  • kale plekken
  • bulten

 

Oormijt

Kijk de oren regelmatig na op oormijt. Deze is te herkennen aan korsten in de oren.

 

De rui

Wanneer het konijn veel last heeft van haaruitval, bijvoorbeeld wanneer het in de rui is, kunt u het dier kammen met een zachte borstel. Hou in deze tijd in de gaten dat het konijn geen last van verstopping krijgt. Door het haaruitval kunnen ze veel haar binnenkrijgen, wat verstopping kan veroorzaken. Borstelen helpt om de losse haren verwijderen.

 

Nagels

Controleer regelmatig de nagels van het dier. Met te lange nagels kunnen konijnen niet goed lopen. Erg lange nagels kunnen krom groeien, terug in de voetzolen, met alle nare gevolgen van dien. Bij konijnen die veel buiten lopen zal het nagel knippen vaak niet nodig zijn omdat ze op natuurlijke wijze zijn afgesleten. Nagels knippen kunt u het beste met z’n tweeën doen. De één houdt het konijn vast en de ander knipt zijn nagels.

In de nagel van het konijn loopt een bloedvat. Bij witte doorzichtige nagels is dit duidelijk te zien in het licht. Knip de nagel af vlak vóór het bloedvat. In donkere nagels is het bloedvat niet te zien en is dit wat lastiger. Mocht u de nagel per ongeluk toch gaan bloeden, stelp het dan met een doekje. Doe er wat ontsmettingsmiddel op of wondpoeder. En houdt het verder een beetje in de gaten. Meestal is er niets mee aan de hand.

 

Tanden

Ook de tanden van het konijn kunnen te lang worden. Normaal gesproken slijten de tanden op elkaar af, maar bij sommige konijnen staan de tanden verkeerd waardoor de slijtage niet goed loopt. Konijnentanden groeien altijd door. Gevolg is dat de tanden te lang worden en het konijn niet meer kan eten. Laat de tanden door een dierenarts knippen. Wellicht kan deze laten zien hoe u dat in het vervolg zelf kunt doen.

 

Gewicht

Weeg uw konijn regelmatig. Een konijn dat (veel) afvalt is niet gezond. Vaak zult u ook zien dat het dier minder eet. Ga altijd voor een consult naar de dierenarts. Een konijn dat te dik wordt, is ook niet goed. Minder het konijnenvoer en geef meer groenvoer en hooi, laat het konijn ook vaker rond lopen.

 

Ontlasting

Houd altijd de ontlasting van het konijn goed in de gaten. De konijnenkeutels moeten mooi rond zijn. Plakkerige keutels kunnen wijzen op beginnende diarree. Bij diarree kunt u het best stoppen met nat groenvoer (sla, andijvie), geef veel hooi aan het konijn en weinig konijnenvoer.

Eventueel kunt u hooithee voor het konijn maken. Kook water en doe dit in een emmer, doe er een flinke pluk hooi bij. Laat dit enkele uren trekken en doe dit in plaats van water in het drinkflesje. Hooi bevat veel vezels die de darmwerking weer op orde brengen. Wanneer de diarree hevig is of niet binnen een dag over, raadpleeg dan de dierenarts.

Bekijk dus dagelijks de algemene conditie van uw konijn. Een konijn moet vrolijk en fit zijn. Een konijn dat zielig in een hoekje zit en niet eet is ziek. Wacht niet af ga direct met het konijn naar de dierenarts. Wanneer een konijn niet eet, is dit levensbedreigend.