Ziektes bij konijnen

Hier vindt u wat tips die kunnen helpen als u een ziek konijn heeft. Natuurlijk is het van belang dat u als u een ziek konijn hebt zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat.

 

Hoe ziet u of een konijn gezond is?

Een gezond konijn ziet er actief en levendig uit, hij kan zich ontspannen en kijkt nieuwsgierig om zich heen.

 

Gewicht

De bouw is goed en hij is niet te dik. Dit kunt u voelen door over de rug te gaan. Als u de ruggenwervel goed voelt zitten, maar hij steekt niet overdreven uit is het goed. Wanneer de ruggenwervel echt heel erg uitsteekt is het konijn te mager. Voelt u de ruggenwervel niet of nauwelijks dan is het konijn te dik.

 

Vacht

Kijk of er geen rare plekken in de vacht zitten, geen kale plekken en geen wondjes. De vacht moet gelijkmatig over het lijf lopen, alleen tijdens het verharen kunnen er nog wel eens wat plukjes uitsteken.

 

Controle

Het neusje van het konijn beweegt snel op en neer en mag niet nat zijn. Kijk ook naar de voorpootjes, want als een konijn snotterig is, poetst hij zijn neus erg vaak en zijn dus de voorpootjes nat en niet de neus. De ogen moeten schoon zijn, geen vocht of prut en er moeten geen rare plekken in zitten. In de oren zit geen vuil of rare plekjes.

De nageltjes moeten niet te lang zijn, ze horen eigenlijk niet voorbij de haren van de pootjes te komen.

De anus van het konijn moet schoon zijn, er moet geen diarree of plakpoep te zien zijn. Het konijn moet regelmatig keutelen en de keutels moeten mooi rond zijn en drogen snel op. Het konijn moet goed eten en ook aanvallen op het eten. Het moet er zin in hebben. Ook moet het konijn voldoende drinken.

De slijmvliezen van uw konijn moeten mooi roze zijn. Dit kunt u in zijn bekje zien of bij zijn oog. Als u de duim van uw ene hand vlak boven het oogje legt, die iets indrukt en de wijsvinger van uw andere hand onder het oog en het daar tegenhoudt, kunt u het slijmvlies zien. Dit moet u wel voorzichtig doen. Als dit bleek is kan het wijzen op bloedarmoede en als het blauwachtig is, kan het wijzen op zuurstoftekort.

U kunt ook controleren of uw konijn genoeg vocht binnen heeft, dit kunt u doen als uw konijn bijvoorbeeld diarree heeft. Dan neemt u een flink stuk vel van zijn zij tussen uw duim en wijsvinger, u trekt dit een klein eindje van zijn lijf af en laat het los. Als het gelijk weer glad word is het goed. Blijft het staan of duurt het even voordat het glad wordt, heeft uw konijn vocht nodig. Dit kunt u zelf met een spuitje in de bek spuiten als het niet te ernstig is. Anders moet u met uw konijn naar de dierenarts voor een infuus.

Een gezond konijn heeft 39 ademhalingen per minuut, een polsslag van 120-300 per minuut (verschilt of het konijn rustig is of juist nerveus of net actief geweest) en de temperatuur ligt tussen de 38 en 39,5 graden.

 

Dwangvoeren

Als uw konijn een dag niet eet moet u hem dwangvoeren. Dit doet u door eten met een injectiespuitje zonder naald in de bek van het konijn te spuiten. Als het konijn erg tegenstribbelt kunt u hem in een handdoek rollen. U kunt uw konijn dwangvoeren met verschillende dingen. Baby’s eerste hapje Wortel, Nutrilon Soya (Plus), een oplossing van wat korrels biks en lauw water of Supreme Science Recovery Diet van Russel Rabbit.

 

Hooithee

Als een konijn diaree heeft, of een beetje op krachten moet komen kun je hooithee voor hem maken. Dit doe je als volgt: Vul een pan met water, breng het aan de kook, zet het af en gooi er een pluk (kruiden)hooi in. Laat dit een paar uur trekken. Als de thee is afgekoeld kun je het in de drinkfles van je konijn doen, of in een extra drinkfles of bakje naast het gewone water.

 

Babyvoeding

Zieke en zwakke konijnen (en ook andere knaagdieren) kunt u een beetje verwennen en gelijk wat oplappen door ze “baby’s eerste hapje wortel” te voeren. Er zijn ook andere smaken die de konijnen lekker vinden, let wel op de ingrediënten.

 

Inentingen

Het is aan te raden om 2 keer per jaar tegen Myxomatose en VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) te laten enten. De entingen blijven 6 maanden werken en moeten daarom 2 keer per jaar herhaald worden. Het grootste risico om besmet te worden is in het voorjaar en in de zomer. Het beste is dus om het konijn in ieder geval in het voorjaar te laten enten, maar het liefst toch echt 2 keer per jaar. Vraag uw dierenarts naar de speciale konijnendagen.Op deze dagen zijn de entingen goedkoper. Dit is omdat de entstof alleen voor 10 konijnen kan worden aangemaakt en niet lang houdbaar is.

Myxomatose wordt verspreid door een virus. Een konijn kan besmet worden door vliegen, vlooien, mijten en andere konijnen die het virus met zich meedragen. De symptomen van myxomatose zijn: natte ogen, een vieze neus, knobbels, het konijn eet niet en heeft koorts. Een konijn dat nooit geënt is, overleeft deze ziekte bijna nooit. Het beste dat u voor uw nijn kunt doen, is hem goed warm houden en een dierenarts bezoeken. Deze zal dan passende medicijnen meegeven. Het konijn kan tegen deze ziekte worden ingeënt, de entingen blijven 6 maanden werken en moeten daarna worden herhaald.

VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) is een hele ernstige ziekte. Het konijn kan binnen enkele uren overlijden. Een konijn kan besmet raken door contact met andere besmette dieren, maar ook door besmet voer, bijv. groenvoer dat aan de kant van een weg is geplukt. De symptomen zijn koorts, bloed uit de neus en benauwdheid. Het konijn kan tegen deze ziekte worden ingeënt. VHS wordt ook wel VHD of RHD genoemd.

 

EHBO doos

Op de website van de Stichting Konijnenbelangen kunt u vinden wat een EHBO doos voor konijnen moet bevatten. Het is erg handig om deze zaken ook echt in huis te hebben, want als er iets gebeurt en er is haast bij of de winkels zijn niet open zit u anders zonder spullen.

 

Enkele veel voorkomende medische klachten

Diaree

Het is normaal als het konijn plakkerige keutels heeft, die aan elkaar vastzitten. Dit is de nachtontlasting, als het goed is, eet het konijn dit op. Als het konijn overdag gewoon normale keutels heeft, is er niets aan de hand.

Als het konijn voortdurend kleine zachte keutels produceert, is het diarree. Dit kan komen door een wisseling van voer of een te veel aan (groen) voer. Een konijn mag maximaal 25 gram voer (Biks) per kilo lichaamsgewicht. Het konijn moet altijd beschikken over hooi en vers drinkwater. Om de diarree tegen te gaan kan er ook hooithee gemaakt worden. Hoe dit moet, kunt u lezen onder het kopje hooithee.

Abcessen

Dit zijn bulten, die vooral rond de bek van het konijn voorkomen. Ze ontstaan door tand en kiesproblemen. De abcessen zijn gevuld met pus, dit is meestal zo dik dat het abces niet vanzelf opengaat. Bij de dierenarts word het abces opengesneden en gevuld, dit om ervoor te zorgen dat het abces een poosje openblijft, de bacteriën gedood worden en het weefsel intact blijft.

Mijt, schurft en schimmelinfecties

Bij mijt heeft het konijn heeft kale plekken, jeuk, haaruitval, korsten. Mijt is besmettelijk voor andere dieren, en ook mensen kunnen er last van krijgen. De dierenarts zal het konijn injecties geven, soms in combinatie met het wassen van het konijn.

Schurft wordt veroorzaakt door mijt. Het konijn heeft jeuk, korsten in de oren, houd het hoofd scheef en soms komt er pus uit het oor. Schurft is goed te behandelen, ga dus ook gelijk met uw konijn naar de dierenarts. Hij zal het konijn injecties geven en eventueel een oorzalf.

Bij schimmelinfecties heeft je konijn kale plekken, jeuk, schilfers en afgebroken haren. Schimmelinfecties kunnen besmettelijk zijn voor andere dieren, en ook mensen kunnen er last van krijgen. De dierenarts zal het konijn injecties geven, en soms moet u u konijn wassen.

Snot (pasteurella)

Dit is een besmettelijke ziekte. De voorste luchtwegen van het konijn zijn ontstoken. Het konijn heeft een heldere soms dikke neus uitvloeiing. Hij niest, vermagert en krijgt ontstoken oogleden. De dierenarts kan hiervoor antibiotica meegeven. Deze ziekte is erg lastig te behandelen. Vaak kan een konijn met snot alleen nog maar samen zitten met een ander konijn, als dat konijn dezelfde ziekte heeft.

Voor meer en uitgebreidere informatie over konijnenziektes kunt u kijken op konijnen.nl