Huisvesting

De gezondheid van een cavia hangt voor een groot deel af van een goede en ruime behuizing. In de winter, bij temperaturen onder de 5 à 10 graden moeten cavia’s binnen gehouden worden. In de zomer kunnen cavia’s goed naar buiten. Een standaard konijnenhok, met een dag- en een nachtgedeelte kan goed voldoen voor cavia’s. Ook een (verplaatsbare) ren op het gras wordt door cavia’s erg op prijs gesteld. Gebruik geen gaas op de bodem van de ren! Caviapootjes kunnen snel verwondingen oplopen. Bovendien is het zo, dat cavia’s zich niet uitgraven.

 

Huisvesting

Het eenvoudigste en zeer geschikt onderkomen voor cavia’s is een binnenkooi uit de dierenwinkel. Voor twee cavia’s is de minimummaat 1 x 0,50 m. Leg kranten op de bodem van de kooi met daarop een laagje houtvezel (zaagsel) en een flinke laag hooi.

 

Vind een goede plek

Cavia’s houden ervan hun omgeving te bestuderen. Zet een caviakooi in de kamer altijd met één kant tegen de muur. Dat is rustiger voor de cavia’s; zo weten ze dat ze van die kant geen gevaar te duchten hebben. Cavia’s kunnen niet tegen tocht en vocht; ze vatten kou en krijgen dan al snel een long- ontsteking. Zorg dus dat de kooi tocht- en vochtvrij staat. De keuken is vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad geen geschikte plaats voor een caviakooi.

 

Hooi

Geef altijd hooi. Dit eten de dieren en is belangrijk voor de spijsvertering. Ook houden cavia’s ervan om onder een laag hooi weg te kruipen. Gebruik liever geen stro. Grote strootjes kunnen in de ogen van de cavia prikken en zo oogontstekingen veroorzaken.

 

Onderhoud

Gewoonlijk krijgt de kooi één à twee keer per week een schoonmaakbeurt. Cavia’s gebruiken de hele kooi als toilet. Af en toe kan de kooi ontsmet worden met een soda oplossing. Urine aanslag kan goed verwijderd worden met azijn.