Meerdere cavia’s

Zorg voor een ruime behuizing (voor twee cavia’s minimaal 1 x 0,50 m) met daarin de mogelijkheid dat de dieren elkaar kunnen ontwijken.

Een gecastreerd beertje kan pas drie weken na de castratie bij een zeugje gezet worden omdat het sperma nog lang vruchtbaar is. Zo heeft ook de operatiewond goed kunnen genezen. Als het hok net is schoongemaakt heeft dat de voorkeur.

 

Kennismaking

Het is aan te raden om de kennismaking, zover dat mogelijk is, buiten het hok te laten plaatsvinden en hiermee aan het begin van de dag te beginnen zodat er de hele dag de tijd is om rustig te bekijken of het goed gaat. Haal de dieren alleen uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. Ook al wordt er flink gekibbeld en achter elkaar aan gezeten, is het beter om ze hun gang te laten gaan. Immers de volgende dag zou er precies hetzelfde van voor af aan weer gebeuren.

Wees alert als één van de cavia’s begint te klappertanden, dit kan een voorteken van aanvallen zijn. Probeer pas dan in te grijpen als er wonden gaan vallen. Mocht het echt niet gaan dan hoeft de moed nog niet opgegeven te worden. Een alternatief is om bijvoorbeeld het nieuwe dier apart te huisvesten en naast de andere kooi te zetten zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken. Probeer het bij elkaar zetten dan na een aantal dagen nog een keer.

 

Zet nooit een zeugje bij twee beertjes!

Ook al zijn de beertjes gecastreerd. Ze zullen met elkaar op de vuist gaan tot de dood er op volgt. Zelfs nadat het zeugje verwijderd is zal de verstandhouding behoorlijk verstoord zijn waarbij het risico vrij groot is dat ze elkaar niet meer accepteren.

 

Gewenning

Cavia’s accepteren elkaar vrij snel. Na een dag tot een paar dagen is de strijd meestal gestreden. In het begin is het een machtsspelletje: dan mag de één niet onder het doosje kruipen, dan mag de ander het niet. Hetzelfde geldt voor het eten, drinken en het elkaar in de weg lopen. Er zal veel gepiept, gebromd en andersoortige geluiden gehoord worden waarbij ze steeds met de kinnen tegen elkaar aangaan met de kop omhoog.

De dieren zullen achter elkaar aan rennen. Het beertje zal proberen te paren met het zeugje. Het zeugje moet daar meestal niet zoveel van weten en het beertje zal zijn pogingen dan ook snel opgeven. Als eenmaal bepaald is hoe de onderlinge verhouding ligt, zullen de cavia’s elkaar steeds meer gaan opzoeken en elkaar uiteindelijk volgen en naast elkaar liggen. In het meest ideale geval liggen ze tegen elkaar aan. In sommige gevallen is dit minder sterk aanwezig en liggen ze in elkaars buurt.

Soms lukt het echt niet. Probeer aan het gedrag af te lezen of de cavia’s het daadwerkelijk naar hun zin hebben. Zo’n twee maanden na het bij elkaar zetten is hiervoor een redelijke tijd. Trek niet gelijk de conclusie dat deze cavia liever geen gezelschap heeft maar probeer het eens met een ander. Ook mensen vinden elkaar niet allemaal even aardig!

 

Overlijden partner bij een stelletje

Als bij een stelletje één van de twee overlijdt, kan de overgeblevene in een behoorlijke dip geraken. Let dan goed op of het dier blijft eten en ga op zoek naar een nieuwe partner! Neem eens een kijkje bij ons. Wij hebben regelmatig cavia’s die een nieuw huisje zoeken.