Voeding

Een cavia moet altijd beschikken over eten en mag nooit zonder voer zitten. De spijsvertering is zodanig ontwikkeld dat de darmen altijd gevuld moeten zijn. Een cavia eet de hele dag door kleine beetjes.

 

Vitamine C

De cavia is een van de weinige dieren die, net als de mens, niet in staat is zelf vitamine C aan te maken. Dit moeten ze dus via de voeding opnemen. Een gezonde cavia heeft gemiddeld 20 mg vitamine C per dag nodig, een drachtig zeugje, herstellende of zieke dieren wel 50 mg per dag.

 

Geef een cavia speciaal caviavoer.

Dit zijn volledige brokken, waarin vitamine C zit (o.a Hope Farms). Let vooral op de houdbaarheid van het voer. De meningen lopen nogal uiteen of het speciale caviavoer voldoet aan de hoeveelheid vitamine C per dag; vaak wordt geadviseerd om naast het voer vitamine C in tabletvorm of druppeltjes te gebruiken. Vitaminepilletjes worden vaak gegeten als snoepjes; vitamine C-druppels zijn nogal omstreden omdat dit in water al snel geen voedingswaarde meer zou hebben.

 

Overige voeding

Naast krachtvoer heeft een cavia altijd hooi nodig voor een goede darmwerking. Ook eet een cavia graag groente of fruit, bijvoorbeeld witlof, sinaasappel, appel, peer, wortel, tomaat, komkommer, maar ook paardenbloembladeren of gras vindt de cavia erg lekker. Pas echter op voor geplukt groenvoer langs de kant van de weg of hondenuitlaatveldjes. Ook oud bruin brood vindt de cavia erg lekker.

 

Vitamines en mineralen

De vitamines en mineralen die een cavia nodig heeft moet hij uit het krachtvoer halen. Geef dus niet zoveel extra’s dat hij zijn krachtvoer niet meer opeet. Geef een cavia altijd vers drinkwater. Drinkwater kan gegeven worden in een stenen bakje (valt niet om) of een drinkflesje (geeft minder rommel).

 

Ontlasting

Cavia’s eten van hun eigen ontlasting (coprofagie); dit is normaal en noodzakelijk voor hun spijsvertering. Dit gedrag is mogelijk een aanpassing aan de matige verteerbaarheid van hun normale dieet, zoals ook de daar hun eigen manier voor hebben gevonden in de vorm van meerdere magen en herkauwen van het voedsel. Als cavia’s keutels eten, nemen ze deze meestal direct uit de anus. Deze keutels hebben een andere, zachtere consistentie dan de normale droge en stevige uitwerpselen. Hiernaar is echter weinig systematisch onderzoek gedaan; hypothesen zijn o.a. dat hiermee de darmflora op peil wordt gehouden en dat in de darm ontstane verteringsproducten en door bacteriën geproduceerde vitaminen beter worden opgenomen.