Ziektes bij de cavia

Abcessen

Abcessen zijn bultjes en kunnen op verschillende worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door distels in het hooi of een beet met een geïnfecteerde tand van een andere cavia. Soms kan een abces binnen 12 uur ontstaan. De zwelling is zeer pijnlijk en als het zelf niet doorbreekt, moet het geopend worden. Het hok moet gedesinfecteerd worden en de abcesholte goed worden uitgespoeld en schoongemaakt. Voetabcessen komen veelal voor bij dikke slome cavia’s als een soort van doorligplek. De voetzolen zwellen op en barsten uiteindelijk open. Het is moeilijker te genezen, omdat de cavia steeds op zijn/haar zieke voetje moet staan.

 

Abortus/miskraam

Aborteren is het verliezen van jongen. Als dit gebeurt voor de zesde week zijn er meestal geen gevolgen. Het is dan beter om de zeug weer onmiddellijk te laten dekken, want vaak gaat de volgende dracht wel goed. Abortus op een later tijdstip kan gevolgd worden door een ontsteking. Dit kan met antibioticum worden verholpen. Dit geldt ook bij een baarmoederontsteking. Als de baarmoeder er uitkomt tijdens de bevalling kan deze,mits het onbeschadigd is weer door de dierenarts worden teruggestopt.

 

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt: verkort ademhalingsorgaan, verkoudheid, allergie, astma of door de ammoniak in de urine. De cavia zit dan te snuiven of zelfs te rochelen.

 

Anorexia

Anorexia betekent een verminderde eetlust en is moeilijk te behandelen bij cavia’s. Als het diertje stopt met eten, vergaat de wil om te leven ook al snel. Dit kan wellicht verdwijnen door een tweede cavia aan te schaffen, lekker hapjes zoals groente of fruit te geven of de eetlust op proberen te wekken d.m.v. alcoholische drank

 

Botbreuken

Cavia’s kunnen soms hun pootje breken doordat ze ergens achter blijven haken, uit u hand springen of van de tafel of bank vallen. Als het een rechte breuk is, kan het met enkele weken genezen. Zorg ervoor dat de cavia het eten en drinken zonder moeite kan bereiken. Wanneer uw cavia zijn ruggetje heeft gebroken, is het vaak beter voor hem om hem te laten inslapen.

 

Diarree

Soms wordt diarree veroorzaakt door bacteriën. Als de cavia verder gezond lijkt en hij nog eet, dan kunt u hem het beste volop water en hooi geven en eventueel wat Norit tabletjes. Als de diarree acuut is en als water uit het lichaam loopt, kan er vrijwel niets meer aan gedaan worden en zal de cavia spoedig (binnen 24 uur) sterven.

 

Evenwichtsstoornis

De cavia houdt de kop naar een zijde en draait mogelijk rondjes. Het dier kan geen rechte koers houden. Dit alles wijst op een ontsteking in het middenoor. Raadpleeg de dierenarts.

 

Gasvorming

Ook wel trommelzucht of tympanie genoemd. In het maag-darmkanaal kan tijdens de spijsvertering overmatig veel gas ontstaan onder invloed van bacteriën bij een eenzijdige voeding. De maag en darmen zijn dan zeer gespannen en de buik is vergroot en pijnlijk. De cavia heeft het hierdoor erg benauwd, wat in het ergste geval tot de dood kan leiden. Geef het diertje licht verteerbaar voedsel en hooi (geen groenvoer) en ga met hem naar de dierenarts.

 

Gebreksziekte

Vitamine C: vitamine C is van levensbelang voor cavia’s. Het lichaam van cavia’s maakt dit namelijk niet zelf aan en in het voer (ook met toegevoegde vitamine C!) zit vaak niet voldoende. U kunt uw cavia vitamine C tabletjes geven van 50 mg per dag. Bij een tekort kan de cavia scheurbuik krijgen, bloedingen in onderhuidweefsel, spieren en ingewanden, verlamt raken, gevoeliger voor infecties worden, minder vruchtbaar worden, het immuunsysteem wordt verstoort en de botten en het bindweefsel groeit minder.

  • Vitamine A: een tekort aan vitamine A kan een trage groei, vermagering, oogleden kunnen zwellen en bedekt raken met korsten tot gevolg hebben.
  • Vitamine E: een tekort aan vitamine E kan spierstoornissen, verlammingen en beroerte tot gevolg hebben.

 

Haaruitval

Dit kan voorkomen bij een zeug aan het einde van haar dracht, bij oude fokdieren, bij stress of onvoldoende vitamine C en E. Ook kan het zo zijn dat jonge cavia’s elkaar of de moeder kort bijten in de vacht. Borstelen en het toevoegen van vitamine C en E kan hierbij helpen.

 

Hitteslag

Cavia’s zijn gevoelig voor hitteslag. Het probleem doet zich het meest voor bij cavia’s die buiten in een ren zitten zonder voldoende water en/of schaduw. De cavia begint te hijgen, worden lusteloos en raken soms zelfs buiten bewustzijn. Waarschuw meteen de dierenarts en koel de cavia intussen af d.m.v. in lauw! water gedrenkte doeken.

 

Huidtumoren

Deze komen vaak voor, over het gehele lichaam. Veelal kunnen goedaardige tumoren die de cavia niet in zijn/haar functioneren belemmerd gewoon blijven zitten.

 

Nagels

De nagels van de (oudere) cavia moeten af en toe worden bijgeknipt. Dit kan dan bij de dierenarts gedaan worden of u kunt het zelf doen met een speciaal klein schaartje dat van alle kanten tegelijk knipt (dit tegen het scheuren). Soms zijn de nagels vergroeid tot kurkentrekkers en het kan moeilijk zijn deze uit elkaar te halen. Nagels knippen is belangrijk omdat het de voortgang van het dier belemmerd en de nagel in het vlees kan groeien wat pijn doet. U kunt de nagels knippen tot aan het leven, dit is het beste te zien bij lichtkleurige nagels

 

Oogverwondingen

Deze zien er meestal erger uit dan het is, maar moeten natuurlijk wel serieus genomen worden. Oogverwondingen komen meestal door hooisprieten, zaden of het eigen haar. Er komt dan een blauwe en/of rode waas over het oogje. Meestal kan het snel worden opgelost door de boosdoener uit het oog te verwijderen en het uit te spoelen met oogwater. Daarna kunt u het behandelen met oogzalf en druppels vitamine A.

 

Parasieten

  • Wormen: Wormen zijn zeldzaam. Als het toch voorkomt, altijd de dierenarts raadplegen.
  • Schurftmijt: schurftmijt is een huidziekte dat veel voorkomt. Het gaat gepaard met hevige jeuk, gewichtsverlies en haaruitval. Als men deze ziekte niet behandeld kan de cavia eraan overlijden. Als gevolg van de jeuk gaat de cavia bijten en krabben en hierdoor ontstaan dan weer korsten en rode plekken op het lichaam. Deze ziekte veroorzaakt vaak abortus en sterfte onder drachtige zeugjes.
  • Luizen: Luizen zijn er in verschillende soorten en zijn met het blote oog te zien in de vacht. Ze voeden zich niet met bloed, maar met huid en haarschilfers.
  • Vachtmijten: Vachtmijten bevinden zich vooral op de vacht van de achterhand. Op een donkere vacht zijn ze te zien als grijze spikkeltjes. Ze komen vaak uit het hooi en ze veroorzaken geen problemen.
  • Ringworm: Ringworm komt meestal voor bij slecht gevoede en/of gehuisveste cavia’s. De uiting zijn kale plekken met witte schilfers of bruine korstjes die veelal op de kop (rondom ogen en neus) te zien zijn. Ringwormen kunnen ook mensen besmetten!

 

Pseudotubercolose

Vergroting van klieren in de hals en knobbels in de buik. De ziekte is besmettelijk

 

Salmonellose

Snelle achteruitgang van de conditie gevolgd door een totale ineenstorting. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die verwant zijn aan de Salmonella bacterie. De ziekte verspreidt zich snel en veroorzaakt veel sterfgevallen. Alles moet worden ontsmet en persoonlijke hygiëne is nodig

 

Schurft

Schurft uit zich in kale plekken op de huid van de cavia. De dierenarts kan de cavia snel helpen met pilletjes of injecties. Oorschurft kunt u zien doordat de oorschelp bedekt is met geelbruinige korstjes.

 

Talgklieren

Verstopte talgklier waardoor er een bult te zien is op het lichaam. De dierenarts kan het weghalen.

 

Tandproblemen

Tandproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben: aangeboren afwijking, gebrek aan vitamine C, gebrek aan hardvoer of als gevolg van een val. Als de tanden doorgroeien en veel te lang worden kunnen ze zich in het vlees boren. Dit doet veel pijn en de cavia kan niet meer eten. De tanden kunnen dan door de dierenarts worden bijgeknipt. Als de tanden afgebroken zijn en de cavia het normale voer niet meer kan eten, geef hem dan zacht voer zoals brood met melk of een vochtige zemelenbrij. U kunt ook appel of wortel raspen.

 

Verkoudheid en longontsteking

Deze ziektes zijn veelal te vermijden door uw cavia nooit op te tocht te zetten, niet in vochtige en/of koude kamers te plaatsen, oppassen als u het dier hebt gewassen etc. De cavia begint te niezen en krijgt een natte neus.

 

Verlamming

Cavia’s kunnen gedeeltelijk of geheel verlamt raken. Bij verlamming als virusziekte is de incubatietijd is 10-30 dagen. De dieren zijn lusteloos, de vacht wordt ruw, ze hijgen en rillen, ze vermageren en ten slotte verlammen de achterpoten. Ze sterven door krampen en de genezingskans is klein.

 

Verstopping van de endeldarm

Komt vaak voor bij wat oudere beren. De uitwerpselen komen vast te zitten en blokkeren de endeldarm. De beer draagt een klomp uitwerpselen met zich mee en de testikels zwellen op. U kunt met wat vaseline de klomp losmaken en de anus vervolgens schoonhouden.